Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Żywność naturalna » Zakwas Chlebowy Liofilizowany 35 g Dary Natury
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

 
Hity sklepowe
Olej żywokostowy z gojnikiem 100 ml Astron

Olej żywokostowy z gojnikiem 100 ml Astron

21,00 zł
  Żywi kość, goi kość – czyli żywokost lekarski. Jest stosowany w medycynie od wieków, głównie przy problemach z tkanką kostną – skutecznie wspiera leczenie chorób kręgosłupa, stawu biodrowego, kolan, bóle reumatyczne, rwę kulszową. Pomaga…
Omułek zielonowargowy 150 kaps Sanct Bernhard

Omułek zielonowargowy 150 kaps Sanct Bernhard

85,00 zł
Naturalne wsparcie dla stawów i chrząstki stawowej - kapsułki z omułkiem zielonowargowym 500mg Ze względu na swoją unikalną kombinację składników aktywnych wspomaga likwidację obrzęków, stanów zapalnych , a wszystko to bez jakichkolwiek skutków ubocznych.…
Kontakt
  • Dary Zdrowia - Przedsiębiorstwo Handlowe XYLIA Andrzej Ceranowski
  • tel. 504 800 612
    e-mail: sklep@daryzdrowia.pl
    e-mail: biuro@daryzdrowia.pl
    Punkt Kontaktowy: sklep@daryzdrowia.pl
    NIP: 851-108-16-82
  • E-mail:sklep@daryzdrowia.pl
  • Telefon504-800-612
  • Godziny działania sklepuponiedziałek - piątek :9.00-18.00 sobota: 10.00-16.00 niedziela: nieczynne
Statystyka
  • Ilość produktów: 775
  • Ilość kategorii: 97
  • Ilość promocji: 0
  • Ilość nowości: 40
  • Aktualnie klientów na stronie: 25
  • Sklep działa od: 24-10-2015
Zakwas Chlebowy Liofilizowany 35 g Dary Natury

Zakwas Chlebowy Liofilizowany 35 g Dary Natury

Dary Natury

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 0,00 zł

Stan magazynowy: 2 szt.

Cena: 10,00 zł

Produkt chwilowo niedostępny w sprzedaży

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Cena detaliczna: 10,00 zł
Cena jednostkowa: 285,71/1kg

ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY EKO


BEZ DODATKU DROŻDŻY
Przepis na 3 bochenki chleba:

Potrzebne składniki:
ekologiczny zakwas chlebowy żytni Dary Natury – 35 g,
ekologiczna mąka żytnia np typ 580 – 2 kg,
sól 4,5 łyżeczki.

Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki z zakwasem wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40°C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40°C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12- 20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowanie około 3 bochenków chleba.

Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujemy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 h w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.

Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna 1558 kJ / 368 kcal ; Tłuszcz 1,7 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g; Węglowodany 83 g; w tym cukry 1,1 g; Błonnik 8,3 g; Białko 9 g; Sól 2,1 g.

Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Skład:
zakwas chlebowy żytni liofilizowany (mąka żytnia, woda)*.
*produkt rolnictwa ekologicznego

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.


Aktualności

Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu