Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Jesteście fit i dbacie o swoje zdrowie? Lubicie gotować i eksperymentować w kuchni, a jednocześnie staracie się sięgać po produkty, które nie mają zbyt dużo kalorii? Mamy coś na miarę Państwa potrzeb! W ofercie naszego sklepu Dary Zdrowia znajduje się hit w kategorii zdrowej żywności – niezwykły makaron shirataki, popularnie nazywany makaronem „bez-” . Stąd ta nazwa? Ano stąd, że oprócz wysokiej zawartości glukomannanu ów produkt nie zawiera właściwie żadnych składników odżywczych – jest niskoenergetyczny (niemal nie zawiera kalorii – w 100 gramach znajduje się około 6 kalorii), ubogi w białko, węglowodany i tłuszcz, a także wszystkie witaminy i składniki mineralne.
Niekwestionowaną zaletą tego produktu jest jego uniwersalność – mogą go spożywać osoby przebywające na różnych dietach i alergicy. Sprawdzi się idealnie jako składnik dań w diecie wegańskiej, bezlaktozowej, bezglutenowej czy wysokobłonnikowej, a także w przepisach dla diabetyków, osób na diecie niskotłuszczowej, ubogo energetycznej czy o niskiej zawartości węglowodanów. Makaron shirataki nazywa się również konjac, ponieważ produkuje się go z roślin pod tą samą nazwą. Jest to roślina, którą uprawia się głównie w Japonii. Amorphophallus konjac jest bazą wielu tradycyjnych potraw w Azji.
Makaron shirataki ma neutralny smak i półprzezroczysty kolor. Nawet laicy kuchenni nie będą mieli z nim problemów – jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Można go z powodzeniem wykorzystać jako składnik wielu potraw, zamienić nim tradycyjny, bardzo kaloryczny makaron lub ziemniaki. Świetnie nada się jako półprodukt sałatek, zapiekanek, a także w daniach jednogarnkowych i w wielu innych potrawach.
Jego główną zaletą jest wspomniana niskokaloryczność. Makaron shirataki daje uczucie sytości, choć zawiera tylko kilkanaście kalorii na sto gramów – mimo niewielkiej wartości energetycznej skutecznie napełnia żołądek dzięki wysokiej zawartości glukomannanu. Dzięki temu na długo zapomną Państwo o głodzie, a ryzyko podjadania między posiłkami znacznie spadnie. Ponadto konjac polepsza insulinoowrażliwość i tolerancję glukozy. Korzystnie wpływa na pracę jelit, wykazuje zdolność do obniżania stężenia cholesterolu całkowitego, nie zawiera alergenów i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Warto wypróbować jego działanie i włączyć go do codziennej diety!
Aktualności