Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Dostępność: Dostępny
Koszt wysyłki: od 0,00 zł
Stan magazynowy: 2 szt.
Mąka migdałowa powstaje w wyniku drobnego zmielenia nasion owoców migdałowca zwyczajnego, znanych szerzej jako migdały. To jedne z najzdrowszych orzechów, zaliczane do grona superfoods. Przede wszystkim zawierają mnóstwo zdrowych tłuszczów, bardzo dużo witaminy E oraz minerałów – wapnia, magnezu, cynku, potasu i fosforu. Dodatkowo wspierają pracę mózgu, pobudzając kreatywność i wzmacniając koncentrację. Migdały mielone są właściwie tak samo zdrowe jak te spożywane w całości. Właśnie dlatego mąka migdałowa jest dobrym wyborem, jako urozmaicenie tradycyjnych potraw mącznych. Wśród jej wielu zalet warto wymienić znakomity smak oraz to, że jest bezglutenowa. Warto pamiętać, że orzechy są jednym z najczęstszych alergenów, dlatego osoby uczulone powinny sięgać po nie ostrożnie, szczególnie jeśli nie są pewne, które rodzaje orzechów je uczulają.
W przypadku mąk z orzechów i strączków, zwykle bardzo trudno jest zupełnie zastąpić mąkę pszenną w proporcjach 1:1. Mielone migdały są jednak w tej kwestii wyjątkiem. Należy pamiętać, że przy całkowitym zastąpieniu mąki pszennej migdałową, wypieki mogą mieć inną strukturę i gorzej wyrastać. Szczególnym przypadkiem są też ciasta drożdżowe, do których przygotowania potrzebny jest zaczyn. Wyrabiając je, najlepiej wymieszać migdały mielone z inną mąką, która ma lepsze właściwości wypiekowe – np. pszenną lub orkiszową. Pozwoli to na uzyskanie lepszego efektu wyrośnięcia ciasta.
Mielone migdały można dodać do niemalże wszystkich potraw – zwłaszcza tych serwowanych na słodko. Rekomendujemy szczególnie przygotowanie z nimi naleśników, muffinek, zdrowych kulek mocy, gofrów i placuszków. Mąka migdałowa nie bez powodu nazywana jest często najzdrowszą i najsmaczniejszą. Każdy, kto szuka nowych smaków i chce uczynić swoją dietę bardziej wartościową, powinien na stałe wprowadzić do menu potrawy z jej dodatkiem.
Mąka z migdałów
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2519 kJ / 600 kcal |
1260 kJ / 300 kcal |
15 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
50 g 3,5 g |
25 g 1,8 g |
36 % 29% |
Węglowodany - w tym cukry |
10,7 g 3,6 g |
5,4 g 1,8 g |
2 % 2 % |
Błonnik |
10,7 g |
1,8 g |
- |
Białko |
21,4 g |
10,7 g |
21 % |
Sól** |
0 g |
0 g |
0 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal).
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Aktualności