Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Wydawać by się mogło, że żywność bezglutenowa to prawdziwe wyzwanie, ale nic bardziej mylnego. W sklepie Dary Zdrowia stworzyliśmy szeroką ofertę produktów dedykowanych osobom przebywającym na diecie bezglutenowej, w tym chorym na celiakię i fenyloketonurię. W XXI wieku te choroby powoli przestają ograniczać, a naturalne produkty pozbawione glutenu w niczym nie ustępują tradycyjnym! Dzięki nam bezglutenowcy mogą zaopatrzyć się w dedykowany ich potrzebom chleb, przepyszne ciasteczka czy różne rodzaje mąki.
Warto zacząć od tego, czym jest gluten. Otóż jest to białko, które powszechnie występuje w zbożach i produktach wytworzonych na bazie zbóż. Źródłem glutenu w diecie będą więc pszenica, żyto, jęczmień i owies. Osoby przebywające na diecie bezglutenowej muszą wyeliminować zboża ze swojej codziennej diety, ale wcale nie muszą rezygnować ze smaku chleba czy pysznych ciast. Wystarczy sięgnąć po dostępną u nas żywność naturalną bez glutenu, a więc na przykład błyskawiczną kaszkę ryżową, bezglutenowe sezamki z chlorellą, bezglutenowy budyń morelowy, bułkę tartą i wiele innych! W naszym asortymencie znajdują się też mąki pozbawione glutenu (na przykład ryżowa czy kokosowa), na bazie których można upiec wyborne ciasta.
W sklepie Dary Zdrowia gwarantujemy Państwu, że nasze produkty spełniają najwyższe standardy jakości. Tym, co szczególnie się dla nas liczy, jest bezcenne zdrowie, dlatego szczególną uwagę zwracamy na to, z jakich surowców powstają produkty, które trafiają do Państwa domów. Pod tym względem jesteśmy stanowczy i nie zgadzamy się na żadne kompromisy – żywność naturalna (bez glutenu, bez nabiału, bez cukru i w innych wariantach) z naszego sklepu to sprawdzona jakość. Współpracują z nami tylko najlepsi, a więc solidni i sprawdzeni dostawcy, z którymi lubimy współpracować. Stawiamy wyłącznie na produkty posiadające stosowne certyfikaty i wyniki badań. Dzięki temu możemy Państwa zapewnić, że nasze towary są bezpieczne i nadają się do spożycia przez osoby chore na celiakię i fenyloketonurię.
Co na ten temat mówią normy? Parę lat temu w rozporządzeniu Komisji Unii Europejskiej umieszczono szczegółowe informacje na temat żywności bezglutenowej, która ma składać się lub być wyprodukowana z surowców niezawierających pszenicy ani jej odmiany (durum, orkisz, kamut) oraz żyta, jęczmienia i owsa. Co ważne, w takich produktach zawartość glutenu nie może przekraczać 20 miligramów na kilogram danego produktu. Jako żywność pozbawioną glutenu określa się również wszelkie produkty spożywcze, w których występuje co najmniej jedno lub więcej zbóż zawierających gluten, ale które zostały specjalnie przetworzone, aby go nie zawierały. Osoby z nietolerancją glutenu mogą natomiast spożywać produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza sto miligramów na kilogram produktu. Zazwyczaj zawierają one ziarna zbóż, które zostały specjalnie przetworzone w celu obniżenia w nich zawartości glutenu.
Aktualności